Jak na novoroční předsevzetí?

Blog Osobní rozvoj Tipy

Každý rok je to stejné. Magické datum 1. ledná láká k tomu, abychom něco změnili. Nejinak tomu bude u řady lidí i letos. Pojďme se podívat, proč je ale více jak 80% lidí ve svých novoročních předsevzetích neúspěšných.
Zde je 5 hlavních příčin.

1) To co chcete dosáhnout - musí s Vámi souznět, musíte to chtít a musíte vědět, PROČ to děláte?

Těžko se Vám bude pracovat na něčem s čím jste v rozporu. Ideálně by to, čeho chcete v rámci svého novoročního předsevzetí, dosáhnout mělo být např. součástí Vaší dlouhodobé osobní vize. Uvědomte si, že to co děláte, děláte hlavně pro sebe.

2) Velké změny nefungují

Většina lidí chce vše rychle a nejlépe hned. Ono se není čemu divit v dnešní uspěchané době. Ale pokud jste pro splnění něčeho, co jste si stanovili, doteď nic nedělali, tak 1.1. (jakéhokoliv roku) to za Vás nevyřeší. Většina předsevzetí zkrachuje prostě proto, že jsou nereálné. Nikoliv ve smyslu, že by to nešlo splnit, ale z NULY na STO to taky není hned. Pokud chci uběhnout 10km a v životě jsem neběhal, může být posun kupředu už jen to, že ve sportovním vylezu před barák. Další den uběhnu 500m a vrátím se domů. A takto postupně těch 10km jednou dám, ale pokud bez jakékoliv přípravy, pouze a jen proto, že jsem si "řekl", že to dám - vyběhnu, tak si to můžu tak znechutit, že se za týden po mém předsevzetí slehne zem. A takto to bude u čehokoliv. 
A jak to řešit? Rozpitvejte ten velký úkol na menší. Říká se tomu různě - porcování slona nebo tzv. metoda KAIZEN.

3) Specifikujte co nejpřesněji, co chcete dosáhnout

Nejhorší jsou nespecifikované cíle typu - "chci zhubnout", "budu chodit do posilovny" nebo "budu zdravěji jíst". To jsou nic neříkající přání. Buďte konkrétní. Kvantifikujte, specifikujte a měřte. Řekněte přesně, co chcete dosáhnout, kdy to chcete dosáhnout a jak to budete měřit, ať je to v jakékoliv oblasti.

4) Mějte to na očích

Ano - tak jednoduché to je, ale znáte to? Sejde z očí, sejde z mysli. U řady lidi jsem zaznamenal, že svoje předsevzetí měli v hlavě tak 14dní a potom, jakoby si žádné vůbec nedali. Je to logické, protože se nejedná o budování žádného návyku. Pouze pod tlakem magického začátku nového roku se společně s davem zavážu k něčemu a tak stejně jako většina toho davu, za pár dní nevím, co jsem si to vlastně stanovil. Co s tím? Mějte to před sebou! Jestli si vytvoříte nějaký VISION BOARD, budete to mít na ploše monitoru či např. zapojíte někoho z rodiny, kolegů či kamarádů, aby do toho šel s Vámi.

5) Revidujte, měřte, kontrolujte

Asi největší zabiják novoročních předsevzetí. Je více než nutné se vracet k tomu, co jsem si stanovil, jaký mám progress, co je mým dalším krokem ke splnění mého cíle. Když někdy v dubnu zjistíte, že jste na úplně jiné "cestě", než jste si v lednu vytičili, no, to je blbý. Revidujte klidně po týdnu, nebo alespoň po měsíci a upravte pak další kroky, dle toho jak se věci mají. To, že se to neděje tak rychle nebo tak dobře, jak jste si vysnili, to nevadí. Důležitý je posunu kupředu, byť po menších krůčcích.

Přeji mnoho zdaru, jak při nastavování Vašich předsevzetí, tak při jejich plnění. Úspěšný vstup do nového roku a hlavně to zdraví :-)