Chcete změnit zaměstnání? A proč nezačít podnikat?

Blog Osobní rozvoj Práce

Nejste spokojeni se svým zaměstnáním – ať už z důvodu finančního ohodnocení, vztahů na pracovišti, zaměření neodpovídajícího vašemu vzdělání či zájmům? Pak se naskýtá další otázka: Proč tuhle situaci nezměníte? Vaše odpověď pravděpodobně bude: Kéž by to bylo tak jednoduché. Jenže to ukazuje na nedostatek odhodlání, nikoliv na NEMOŽNOST udělat změnu.

První věc, kterou je potřeba si uvědomit, je, že pokud současná cesta nevede k tomu, co opravdu chcete, musíte to změnit. Musíte udělat něco, co jste nikdy předtím neudělali, pak může být opravdu něco jinak.

Měnit zaměstnání, nebo podnikat…?

Pro někoho může být zaměstnanecký poměr doslova otročina. Mezi svými klienty a kamarády mám spoustu nešťastníků, u kterých tomu tak opravdu je. Mnoho lidí v takové situaci vyzkouší několik zaměstnání, stále věří, že to další bude lepší a nakonec zjistí, že je žádné nenaplňuje.

V takových případech se ptám, jestli už uvažovali nad tím, že by začali podnikat. Někdy se setkávám s reakcí, která mne překvapuje. Lidé si mnohdy myslí, že podnikání je pro nějakou vyvolenou sortu lidí, že by to nezvládli. Řeší kapitál, nápad, konkurenci atd. A nakonec tu variantu zavrhnou.

Ze zkušeností svých vlastních i mého okolí už ale vím, že mnohdy je až takováto změna opravdu tou, která vede k tomu, co si člověk přeje. Řada lidí se mylně domnívá, že neustálými změnami zaměstnání nakonec najdou to vysněné, které jim přinese dostatek peněz za úměrné množství vynaloženého času, mnoho sociálních a firemních výhod apod. Ale opak může být často pravdou. Jak říká jeden z mých kolegů – na zaměstnání je jisté jen to, že je nejisté.

Finance jsou tam, kde se s nimi pracuje

To, u čeho bych se nyní rád pozastavil, je, jak jisté je podnikání ve financích. Zkuste si položit otázku a zároveň si ihned odpovězte: Znáte někoho, kdo neřeší peníze? Znáte někoho, kdo nepotřebuje peníze?

Pokud vynecháme jedince, kteří žijí někde ve srubu v lese a živí se malinami, tak dneska naprosto všichni v nějaké míře potřebuji peníze. Tím je odpověď daná – pohybujeme se v byznysu, který nemá reálná omezení, hlavními atributy jsou peníze a lidi. A to znamená, že dokud obojí bude, budeme mít práci. To v mnoha jiných oborech říci nelze. A vypadá to, že obojího bude dost ještě velmi dlouho…

Druhá otázka – v jakém jiném oboru než finančním byste chtěli vydělávat dostatečné množství peněz? Vždy platilo, že nejbohatší jsou banky a další finanční instituce a přesně mezi nimi se pohybujeme.

Můžete to dělat i Vy?

Předpokládejme, že jsem vás přesvědčil, že zkusit podnikat může být řešením Vašich odvěkých profesních problémů a že obor financí je perspektivní. Ale kde teď začít? Jak to uchopit? A můžete vůbec na takový druh podnikání pomýšlet, když v této oblasti máte jen pramalé zkušenosti?

Nabízím vám pomoc: Zkuste začít podnikat se mnou. Pravda, spolupráce se mnou nemusí být pro každého, ale zkusit ji může každý, kdo má chuť něco reálně změnit. Spolupráce se mnou je v mnoha ohledech odlišná – nejbližší, čemu by se to dalo přirovnat, je franšíza. Tedy dostanete návod, moje vedení, know-how a systém, jak něco dělat. Na Vás je již jen to rozhodnutí začít. Od „klasického“ podnikání je zde několik odlišností, ale o tom až někdy příště.

Pojďme to zkusit spolu!

Jak jsem psal v minulém článku „ Jak vypadá práce snů? Můžete ji dělat i Vy „, vybírám si lidi dle určitých kritérií. Takový člověk nastoupí primárně cestu vzdělání. Ať už přišel z jakéhokoliv oboru či profese, je nejsilnějším motorem motivace pro změnu, nikoliv to, jakou má formálně školu. A přesně o to se budu zajímat a s tím budu pracovat. Není nutné hned opouštět současnou jistotu zaměstnání, přestat studovat nebo se stěhovat do města, kde máme kanceláře. Důležité je to již zmíněné rozhodnutí, že současný stav je nevyhovující a že chcete něco ve svém životě změnit. Spolupráce se mnou může (ale nemusí) být startem této vaší nové životní kapitoly.

Nebojte se mi ozvat a můžeme si o vzájemné spolupráci popovídat. Nebude Vás to stát nic jiného než čas.